Wednesday, November 30

Ikrar Pemuda

video

Kami pemuda Malaysia
Bersatu dan padu tenaga
Berjuang berkorban jiwa raga
Untuk ketahanan bangsa

Pemuda harapan negara
Membela dan membuat jasa
Membina negara kaya raya
Ibu pertiwi malaysia

Mari kita bersatu dan berikrar
Mengaku dan bersumpah
Menjunjung agama bangsa negara
Bersungguh dan setia

Kami pemuda malaysia
Merupakan benteng yang waja
Pertahan kedaulatan agama
Serta bangsa dan negara

Tuesday, November 29

Universal Studios Singapore lagi... :)

oke, malam ni I nk cerita kisah I sekali lagi ke Journey to the South. Mesti x faham kan? Ok, pada 22/11/2011 yg lepas I bersama 3 orang sahabat ke Singapore sempena menyambut kemerdekaan program degree di UniKL BMI. Pergh. Bunyi nak hebat je. Gee, Jang, Min and I went to Universal Studios Singapore which tempat pemuda-pemudi bergembira. B4 ni, I da pergi on June 2011 with Nisa, tapi disebabkan masa tu I pergi weekend, so I x puas untuk naik ride-ride yang ada kat situ. Untuk trip kali ini, I teman atau jadi tour guide la untuk friends I yg belum pernah lagi jejak kaki ke sana.
dlm train

Perjalanan bermula pada malam 22/11/11 di KL Sentral menaiki KTMB pada jam 11pm. Masa on the way pergi, we all amek bed class. Pergh, selesa la, kalau perjalanan malam better amek katil, kalau seat, lenguh sikit la nk tidur. Akhirnya tiba di JB Sentral untuk pengesahan immagration Malaysia. Untuk Malaysian, xyah wat pape, just tunjuk passport untuk pengesahan dalam train je. Lepas tu, train terus bergerak melintas teluk tebrau, skejap je daripada JB Sentral ke terminal Woodlands.
lepak di Subway Train

Jadi kanak-kanak
Sampai Station Woodlands dalam jam 7am, we all turun bersama semua barang cuz this is the last station and we need to chop the immigration. Bawa pen sendiri bagi mengelakkan kesesakan sebab untuk tulis pada kertas immigration singapore. Lepas je, Welcome to Singapore. Hahaha. Next, we all terus naik bas x sure la plak bas no bpe, tapi banyak la bas kat situ. Dia bawa terus ke Woodlands MRT Station. Harga tambang per person ke Woodlands MRT SD1.10. Tips, makesure b4 masuk singapore, u all dah ade small change or syiling. Kalau nk naik bas la, tapi kalau nk naik cab, ikut u all.
melompat kegembiraan

Sampai di Station MRT Woodlands, naik lah kami bertukar-tukar train menuju ke Station Harbour Front MRT. Sampai sana, we all terus masuk ke Vivocity. Masa tu jam menunjukkan pukul 9am. Just nice. So, we all lepak sambil bersiap b4 masuk Sentosa Island. Next naik Sentosa Ekspress untuk masuk ke Sentosa Island kena bayar lagi SD3 per person. Skejap je pun, lintas pulau je. Sampai sana, bergambar lah pada trademark Universal Studios yakni bumi berputar tu. :)

us with mr. woody woodpecker
i ada band :)
Jam 10am, we all masuk, dan main semua ride yang ada kat situ.. best wo0o0... Tengah hari terasa lapar la pulak. Don't worry, sebab ada restoran halal kat dalam tu, sedap lagi. Tu pun kalau u all pandai pilih makanan la. Budget skali makan around SD15. Lepas tu, sambung lagi pusingan sampai jam 7pm.

Lepas tu, naik Sentosa Ekspress untuk balik ke VivoCity, dan we all lepak kat food court sana sampai jam 8pm. Then naik MRT ke Woodlands Station and naik bas ke Woodlands Checkpoint. Tunggu la kami sampai jam 11.30pm untuk pulang ke Malaysia. Habis sudah kisah trip one day kami yang sangat seronok :) So, pada mereka yang nk cuba, boleh la try, kalau ada pape nk tanya, jangan malu-malu. Kat bawah I share beberapa keping gambar untuk tontonan umum.





makan makan

 Assalamualaikum.

Kira hampir tiga minggu I x update blog ini, first of all ucapan ribuan kemaafan kerana sebelum ini sibuk dengan exam dan juga perkara-perkara biasa untuk pelajar final year, which is tiga huruf yang menjadi igauan semua yang bergelar pelajar. FYP. Hehe.. apa-apa pun semua ini berlaku dengan mudah sekali walaupun ada sedikit masalah pada awalnya. Dan apabila semua ini berakhir, alhamdulillah, mampu menarik nafas lega.

Well, I just nk share makan malam I yang boleh dikatakan sangat seronok memandangkan mungkin ini antara makan malam terakhir kami bersama yakni ex-fet batch 4 unikl bmi. Walaupun x semua dapat menghadiri dinner ini, tetapi dapat mengumpulkan seramai ini sudah cukup memadai dan sangat menyeronokkan. Tempat perkumpulan ini diadakan di Mali's Danau Kota. Kami mungkin x mampu untuk mengadakan dinner di restoran mewah memandangkan kami sedar taraf kami sebagai seorang student. wakaka.. yo o je. :)

Xnk cerita banyak, just nk update blog yang sunyi ini dengan cerita yang mungkin dapat membalut kerinduan followers blog ini.  
makan makan dan makan
 
kami

Saturday, November 12

tekanan










3am
belum menutup mata
otak & hati sedang 'crash'
perlukan ketenangan
Oh Allah....

Sunday, November 6

raya aidiladha

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia.

Alhamdulillah jutaan syukur dipanjatkan kepada Allah S.W.T kerana tidak putus dilimpahi dengan rezeki makanan. Syukur rasanya apabila dilahirkan sebagai Anak Malaysia yang beragama Islam seterusnya mempertahankan bangsa Melayu di muka bumi Nya ini. Seperti yang sedia maklum, hari ini 6/11/2011 merupakan tarikh hari raya aidiladha atau hari raya haji atau hari raya korban. Apa-apa pun perbezaan nama tetapi tujuannya adalah sama, untuk memartabatkan agama Islam di muka bumi dengan melakukan perintahnya.

Hari ini I gagal lagi melakukan solat sunat aidiladha dek kerana badan terlalu penat. Apa taknya, hari ini saja bangun jam 10am. Sesudah bangun, bersiap dan kemudian menuju ke rumah ayah long di USJ 17 untuk menikmati juadah 4 jenis makanan yang berbeza. Kehadiran I disana x lama dek badan yang tidak sihat kerana diserang virus apa kenama menyebabkan diri ini perlu direhatkan. Setelah mengenakan dadah yang sihat disamping menambah bakteria yang baik ke dalam badan, I hanya mampu berehat di hadapan laptop dan tiba-tiba, mata melabuhkan tirainya di ruang tamu.

Malamnya, lagi sekali I ke USJ 17 untuk menikmati juadah dinner di sana dan lagi sekali, makan tidak berhenti, ish ish ish.. Tapi badan masih maintain macam dulu. Seksi.. :) Sepanjang hari ini tiada gambar yg I ambil disebabkan camera hp I yang sangat canggih. Hehe.. Sori ea, hp I x ada camera. Ye la, belum dapat rezeki lagi, so just guna hp murah sahaja. Tapi sepanjang I google internet hari ini, I tertarik dengan 1 gambar ini which xtau la kalau model dalam gambar ni berlakon semata-mata atau memang benar berlaku. Rasa best bila dapat tengok mereka bersama. Kan best kalau ia benar-benar berlaku.. Hmm.. mengeluh lagi.. Insyallah, kalau ada, ada la. :)

bersatu untuk agama
Ok la, rasanya cukup untuk hari ini, tunggu post esok untuk mengetahui apa cerita yang menarik berlaku. Akhir kata, Salam Aidiladha untuk warga pembaca setia akid89.blogspot.com.

Saturday, November 5

Selamat Hari Raya Aidiladha


Salam Aidiladha dari Akid dan Keluarga, ops.. belum ade keluarga lagi. hiee.. Kepada mereka yang menunaikan haji, selamat menunaikan haji dan pulang bersama haji mabrur.. Insyallah.

ef y pee

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia.
Hari ini I rasa bersemangat pula nak menaip (setelah xtau apa nk buat). So, untuk post kali ini I just nk share cerita kisah 3/11/11 yang lepas berkenaan dengan Engineer's Day. Seperti yang sedia maklum kepada mereka yang selalu mengikuti perkembangan I di Facebook, u all mesti ada tertengok gambar album ef y pee I, mungkin kepada mereka yang tidak tahu, ef y pee adalah diambil daripada 3 huruf sahaja yakni FYP yang bermaksud Final Year Project. Seperti biasa, pada mereka yang mengambil sebarang jurusan di IPT akan membentangkan FYP mereka (jika ada). Saat ini merupakan paling gementar kerana bermacam-macam jenis pistol dan senapang akan digunakan untuk attack kita.

So, perkara ini I tidak juga terlepas untuk menyediakan benteng penahan setebal 12 inci untuk menahan tembakan itu. Pada mereka yang tidak tahu, I ada post akan tajuk reserch yang I akan buat untuk fyp kali ini. I akan beritahu lagi sekali, tajuk yang I kena reserch adalah, " Study And Evaluation of PSoC Development Kit For Education And Training ". Nah, bapak panjang tajuk research I. Susah kot. hiee... Susah x susah, I da lepas viva hari tu. So, sekarang adalah masa untuk menyiapkan report dan logbook yang I belum start pun lagi -_-'

Kat bawah I upload gambar-gambar kenangan sepanjang hari tersebut. Enjooooy :)
posing selepas access

jang bersama air cond

gee bersama car fault detector

I sedang di access oleh Sir Mano

My Research

I sedang explain pada accessor Mdm Fatin Liyana

Ya ampun....

Ya ampun.. sudah lama I tidak update pape kat sini. Kesian beliau keseorangan sepi tanpa berita untuk dijadikan juadah hitam putih pada masa hadapan. Ok la, memandangkan I tgh rajin ni, jum kita update pape yg patut.. weeeeeeeeeee...................