Tuesday, November 29

Universal Studios Singapore lagi... :)

oke, malam ni I nk cerita kisah I sekali lagi ke Journey to the South. Mesti x faham kan? Ok, pada 22/11/2011 yg lepas I bersama 3 orang sahabat ke Singapore sempena menyambut kemerdekaan program degree di UniKL BMI. Pergh. Bunyi nak hebat je. Gee, Jang, Min and I went to Universal Studios Singapore which tempat pemuda-pemudi bergembira. B4 ni, I da pergi on June 2011 with Nisa, tapi disebabkan masa tu I pergi weekend, so I x puas untuk naik ride-ride yang ada kat situ. Untuk trip kali ini, I teman atau jadi tour guide la untuk friends I yg belum pernah lagi jejak kaki ke sana.
dlm train

Perjalanan bermula pada malam 22/11/11 di KL Sentral menaiki KTMB pada jam 11pm. Masa on the way pergi, we all amek bed class. Pergh, selesa la, kalau perjalanan malam better amek katil, kalau seat, lenguh sikit la nk tidur. Akhirnya tiba di JB Sentral untuk pengesahan immagration Malaysia. Untuk Malaysian, xyah wat pape, just tunjuk passport untuk pengesahan dalam train je. Lepas tu, train terus bergerak melintas teluk tebrau, skejap je daripada JB Sentral ke terminal Woodlands.
lepak di Subway Train

Jadi kanak-kanak
Sampai Station Woodlands dalam jam 7am, we all turun bersama semua barang cuz this is the last station and we need to chop the immigration. Bawa pen sendiri bagi mengelakkan kesesakan sebab untuk tulis pada kertas immigration singapore. Lepas je, Welcome to Singapore. Hahaha. Next, we all terus naik bas x sure la plak bas no bpe, tapi banyak la bas kat situ. Dia bawa terus ke Woodlands MRT Station. Harga tambang per person ke Woodlands MRT SD1.10. Tips, makesure b4 masuk singapore, u all dah ade small change or syiling. Kalau nk naik bas la, tapi kalau nk naik cab, ikut u all.
melompat kegembiraan

Sampai di Station MRT Woodlands, naik lah kami bertukar-tukar train menuju ke Station Harbour Front MRT. Sampai sana, we all terus masuk ke Vivocity. Masa tu jam menunjukkan pukul 9am. Just nice. So, we all lepak sambil bersiap b4 masuk Sentosa Island. Next naik Sentosa Ekspress untuk masuk ke Sentosa Island kena bayar lagi SD3 per person. Skejap je pun, lintas pulau je. Sampai sana, bergambar lah pada trademark Universal Studios yakni bumi berputar tu. :)

us with mr. woody woodpecker
i ada band :)
Jam 10am, we all masuk, dan main semua ride yang ada kat situ.. best wo0o0... Tengah hari terasa lapar la pulak. Don't worry, sebab ada restoran halal kat dalam tu, sedap lagi. Tu pun kalau u all pandai pilih makanan la. Budget skali makan around SD15. Lepas tu, sambung lagi pusingan sampai jam 7pm.

Lepas tu, naik Sentosa Ekspress untuk balik ke VivoCity, dan we all lepak kat food court sana sampai jam 8pm. Then naik MRT ke Woodlands Station and naik bas ke Woodlands Checkpoint. Tunggu la kami sampai jam 11.30pm untuk pulang ke Malaysia. Habis sudah kisah trip one day kami yang sangat seronok :) So, pada mereka yang nk cuba, boleh la try, kalau ada pape nk tanya, jangan malu-malu. Kat bawah I share beberapa keping gambar untuk tontonan umum.





3 comments:

KizZ said...

Wah bestnya!

Dear Yayien said...

bestnyaa~ berapa ea total bajet semua nak g universal studio? macam nak pegi jugak! n mesti bestkan!

syazwan akid said...

kizz : sgt seronok. :)

yayien : selagi masih muda, pergi la. sgt seronok, budget depends kpd bpe hari nk dok sane n aktiviti yg nk dibuat. ace gtau agak2 draf plan nk gi sane, boleh la nk share perbelanjaan budget trip ni.. :)