Tuesday, May 19

UniKL kekal universiti swasta


Kuala Lumpur 14 Mei - Universiti Kuala Lumpur (UniKL) akan terus kekal sebagai sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) walaupun ia kini diambil alih oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Bagaimanapun, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, UniKL akan tetap memperolehi bantuan serta kemudahan seperti yang dinikmati institusi pengajian tinggi awam (IPTA). "Buat masa ini kerajaan kekal dengan keputusan UniKL sebagai sebuah IPTS. Tetapi segala pemantauan akan dilakukan oleh Kementerian Pengajian Tinggi bagi membolehkan universiti ini menikmati kemudahan seperti bantuan kewangan dan dana penyelidikan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan antarabangsa Teknologi Sains Membran di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai status UniKL selepas universiti itu yang sebelum ini berada di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan Dan Koperasi (MECD) diambil alih oleh kementeriannya.


Huh!! Alhamdulillah, begitu uniknya UniKL ini di mata kerajaan kerana terus kekalkan status UniKL sebagai IPTS walaupun kini berada dibawah kementerian yang berbeza. Sebagai pelajar UniKL, kami berasa bangga apabila UniKL tidak ditukarkan kepada IPTA. Kenyataan telah dikeluarkan, so, kepada students UniKL, xperlu bimbang kerana Datuk Seri Khaled Nordin akan tetap terus berdiri bersama UniKL.

31 comments:

pyan KEMAIN™ said...

Pelik. Kenapa nak Bangga apabila UniKL kekal status IPTS?. Atau kerana UniKL masih tak lepas penilaian2 tertentu bagi melayakkan Universiti itu tersenarai dalam senarai IPTA?

Mohon penjelasan lanjut.

Afiq said...

Alhamdulillah.. Syukur.. Banyak advantagenyer...

akid said...
This comment has been removed by the author.
Ruzaini Rahin said...

oit pyan KEMAIN..apa dimata kau about unikl? masih tak lepas penilaian2 tertentu...hohoho TIDAKKK!!
Sama je la IPTA..IPTS..
yg bezanya IPTA..dipegang oleh VC..pastu kerajaan ada cmpr tgn..tu susah IPTA nak msk rank top 100 top world university!
UM je dpt 168 out 200 =) yg lain tercampak jauh ke blkg..

conclusion
Sama je balajar mana2..Harvard ke..UUM ke..UniKL ke..janji diri individu sesorg tu..wat pe university gempak..kalau pointer cukup2 makan..kan? wat pe graduate university hebat/IPTA....klu keluar tanam anggur?

Jawab2....
Pointer sesorg dan creditbility sesorg serta carisma diri sesorang itu mencerminkan dirinya bukan IPTA yg hebat..bukan IPTS yg hebat..atau sebaliknya..

Pertimbangkannya kembali =)

akid said...

amboi, kok ea pun jgn r nk emo. hehe....
biar kita saje yg fhm keadaan sebenar. orang len xnk dengar, sudah...

pyan KEMAIN™ said...

Saya bekas pelajar UniKL-BMI.

. p i s e y . said...

hahaha.aku amaat hepi juga dgn dikekalkan as ipts beb!!

nak nanges n meraung pun ade tym pengumuman dijadukan ipta tuh,giler hape.hahaha.

Putera DedeQ said...

Selama aku dok bawah mara n jadi anak mara.. seriously.. kami mempunyai misi perjuangan yg berbeza dan lebih nyata... bnyak kemudahan yg tak semua pelajar lain perolehi.. skg aku dok belajar kat uitm.. nih pon nk trnsfer ker unikl-micet.. sebb aper yg aku dpt dulu tak samer ngn per yg dapt skg.. not interm of money only.. but kndusi serta keunikn unikl itu sendiri... :p Ayuh Mara Naikan anak bangsa :p

tyn_gladys said...

adakah pengajian di unikl bagus kerana saya ditawarkan mengikuti foundattion science n technology in engineering..tetapi masih keliru sama ada ingin terima @ tidak..bagaimana dengan yuran pendaftaran??? setiap sem wajib rm500 atau akan bertambah??? sem ketiga turut harus bayar??? harap dapat jawab dengan segera..10z

syazwan akid said...

tyn_gladys...

first of all tahniah kerana ditawarkan untuk menyambung pengajian di foundation science and technology in engineering.
isu pembayaran yuran pendaftaran untuk setiap semester adalah tidak adil untuk saya menjawabnya kerana setiap satu ketika sistem akan berubah. Apa yg pasti, kalau perlu bayar sekali pun ia hanya untuk kemudahan anda di kuala nerang kelak. untuk pengetahuan, sy juga merupakan bekas palajar foundation dan sangat berbangga apabila telah menjadi alumni ini. jangan risaukan hal pembayaran kerana once u berada dibawah unikl, insyallah, mara akan membantu (jika layak). yang paling penting, ambil pengalaman ini yang jarang ada di tempat lain. :)

Pr!ncEss said...

saya ditawarkan course bioproses di unikl..patut ke saya pergi or study kat form 6 je?

aizuddin azizan said...

Assalamualaikum..sy mntak pandangan drpd alumni semua..skrang dh msok 2013 dan sy dpt tawaran ntok foundation science and technology..sy confuse same ad ble dh graduate nnt snng atau tidak nk.dpt kje??adakah sy ptot trime atau tidak tawaran ni smentara tnggu kputusan ipta??

syazwan akid said...

Waalaikumsalam aizuddin azizan.

First off all tahniah kerana mendapat tawaran Foundation Science & Technology UniKL.

Untuk menjawab soalan, berkenaan dengan pekerjaan selepas graduasi, jawapan untuk ini adalah subjektif. Firstly, setiap yg berlaku adalah rezeki masing-masing. Tidak kira anda merupakan lepasan U mana sekalipun. Mudahnya seseorang itu untuk mendapatkan pekerjaan selepas belajar adalah mereka yg mempunyai keputusan academik yg memuaskan DAN harus mempunyai SOFT SKILLS yg hebat. Insyallah dengan kombinasi kedua2 faktor ini, akan memudahkan u untuk mendapatkan pekerjaan kelak. Pokoknya, semua yg berlaku adalah rezeki yg telah ditetapkan. Kita kena terus berdoa memohon yg terbaik untuk kita.

Secondly, tanya pada diri minat yg u nk study. Kalau mempunyai cita2 untuk masuk ke FiST UniKL sbg 'tempat sementara', sy nasihat, lupakan. Decide satu keputusan yg betul utk masa depan. Ramai rakan2 yg berniat seperti anda pada mulanya, tetapi mereka mengambil keputusan utk teruskan pengajian di UniKL kerana mereka nmpk kelebihan yg ada pada UniKL.

اديب ندﯾﺎ said...

Assalamualaikum . Saya nak tanya . Saya dapat tawaran FIST in engineering under spt . Bila dah tamat , saya wajib sambung degree di unikl ataupun saya boleh pilih IPTS lain ?

syazwan akid said...

waalaikumsalam

Kalau under SPT, rasanya wajib sambung di degree di kampus UniKL.

husna yousob said...

assalamualaikum..
saya nk tanya klu saya amik faundation kat unikl dan lepas tu saya nak sambung ijazah dekat ipta boleh ka???ker kena unikl gak??

husna yousob said...

assalamualaikum..
saya nk tanya nii..
klu sya amik faundation dkat unikl..
saya boleh minta ijazah kat ipta tak??
atau saya terus buat di unikl saja???

syazwan akid said...

waalaikumsalam husna yousob.

Macam ni la, kalau u berniat utk sambung di FiST UniKL then nk masuk IPTA, baik lupakan.. pilih satu jalan yg tepat.

Jika memilih utk masuk ke FiST, perlu sambung degree di kampus UniKL. So far xde student yg keluar lepas abes FiST melainkan dia keluar then sambung diploma balik di IPTA.

Jika memilih utk masuk IPTA, tunggu sahaja tawaran bila dibuka. Xperlu membazir membayar yuran pendaftaran.. :)

sima nabilah said...

assalamualaikum kpda cik syazwan akid

sye pelajar lepasan spm 2012 . . sekarang saya masuk f6 . .
sye dpt unikl (RCMP) kos nursing . .
sye minat bidang ni . .adakah nnty kalu habis 3 tahun diploma sye akan dapat kerja sbagai jururawat di sebuah hospital kerajaan or hospital sawta? harap cik balas . .

sima nabilah said...

assalamualaikum kpda cik syazwan akid

sye pelajar lepasan spm 2012 . . sekarang saya masuk f6 . .
sye dpt unikl (RCMP) kos nursing . .
sye minat bidang ni . .adakah nnty kalu habis 3 tahun diploma sye akan dapat kerja sbagai jururawat di sebuah hospital kerajaan or hospital sawta? harap cik balas . .

syazwan akid said...

waalaikumsalam Sima Nabilah.

Kalau anda da minat dengan course yg ditawarkan, saya nasihatkan terus untuk menyambung pengajian di peringkat itu.

Untuk persoalan sama ada dipilih bekerja di hospital kerajaan atau swasta, bergantung kepada rezeki masing-masing. tiada masalah utk bekerja dimana-mana sektor, tapi utk maklumat lanjut boleh tanya mna2 pakar/rcmp student grad. (bukan bidang sy)

Tetapi nasihat sy, go for degree, so that ada strong education background.

SitiZulaikhaAHS said...

Assalamu'alaikum.

Saya dapat tawaran Bach. Islamic Finance. UniKL Business School

Tapi saya baru tahu status kos saya nih provisional accredited yang mana belum diiktiraf sepenuhnya oleh MQA. Mungkin kos ini baru saya tak pasti. Jadi apa status saya andai graduate tapi sijil tak diiktiraf?

SitiZulaikhaAHS said...

Assalamu'alaikum.

Saya dapat tawaran Bach. Islamic Finance. UniKL Business School

Tapi saya baru tahu status kos saya nih provisional accredited yang mana belum diiktiraf sepenuhnya oleh MQA. Mungkin kos ini baru saya tak pasti. Jadi apa status saya andai graduate tapi sijil tak diiktiraf?

ejat lee said...

bro untung sapa-sapa yang study under unikl bub dia ada MARA and anak angkat gvement,apa ipta dapat unikl dapat,tapi we all berbeza dgwm ipta hehehe hanya student under mara je tahu apakah perbezaan itu kan3

Comrade said...

Assalammualaikum,maaf nak tanya,sy dapat tawaran multimedia kt miit.kalau nak sambung degree,boleh ke sambung ipta lain?

nagato pain said...

sy dpt twrn Diploma Of Technology In Electrical & Electronics Engineering dkt UniKL BMI .. nk prg ke x ??

leyna yusof said...

assalam.. sye lepasan asasi ipta. tgh tggu untk smbung degree di ipta. at the same tyme, dpt twaran uniKL in bachelor in medical science in environmental science. so, nk g ipta ke uniKL ek?

leyna yusof said...

mcm nk msuk uniKL tpi was2.. haih
--"

leyna yusof said...

assalam.. sye lepasan asasi ipta. tgh tggu untk smbung degree di ipta. at the same tyme, dpt twaran uniKL in bachelor in medical science in environmental science. so, nk g ipta ke uniKL ek?

syazwan akid said...

add me at wechat. ID: Syazwanakid :)

Aina Azazi said...

Salam,sya lepasan matrikulasi n sy dpt unikl ,course clinical lab
kt unikl mestech as back up plan la kalau2 UPU dpt kursus yg dlelong..elok blaja kt unikl atau IPTA.?.then,semua stdent unikl blh dpt loan mara ke??xde limit bg pndapatan ibu bapa??